"Tot mai des, toxicomanii folosesc aceeasi seringa in comun. In contextul inchiderii programelor de finantare a preventiei, exista amenintarea unei epidemii majore de HIV-SIDA in Romania. Cei mai expusi sunt dependentii de droguri injectabile, prostituatele si condamnatii din puscarii. “As da jumate din viata sa scap. As da chiar si un copil, numai sa scap” de droguri, spune Marian, dependent de injectabile.
Madalin are 27 de ani si se drogheaza de la 13. Stie ca drogul il distruge, dar dependenta este cu mult mai puternica decat vointa.
“Cu heroina, cu legale… In 14 ani de heroina, n-am patit ce-am patit in trei luni de legale. Am slabit, am operat piciorul, era sa paralizez…”
Marian, un tanar cu chipul deja batran, se injecteaza de noua luni, alaturi de alti prieteni din scara blocului. Toti recunosc ca folosesc seringile “la comun”.
“Daca nu fac [drogul], cad jos, merg pe coate. Dimineata eu nu mai sunt om normal. Deci eu nu mai pot sa ma ridic de jos. As da jumate din viata sa scap. As da chiar si un copil, numai sa scap.”
In Romania traiesc peste 10.000 de persoane seropozitive. In prima jumatate a anului 2010 au fost inregistrate aproape 200 de noi cazuri HIV-SIDA.
Sub titlul “Zorii unei epidemii HIV in Romania”, revista Time Magazine sublinia acum patru luni ca, din lipsa banilor, Romania, pana de curand un exemplu in regiune in prevenirea SIDA, este pandita de pericolul unei epidemii de HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile. Ministerul Sanatatii a reactionat imediat si a anuntat ca pregateste un program special. De atunci, s-a asternut linistea.
“Nu exista om sa nu se drogheze, cred eu”, spune o alta dependenta. Spune ca, daca ar sta inchisa in casa si nu si-ar vedea vecinii care isi administreaza doza in scara blocului, s-ar putea lasa.
Din 2010, finantarile programelor internationale ce vizeaza preventia HIV/SIDA au fost retrase, intrucat Romania, iesind din grupa statelor in curs de dezvoltare, nu mai beneficiaza de imprumuturi pentru astfel de scopuri. Incepand din iunie 2010, UNICEF, Institutul pentru o Societate Deschisa si Fondul Global pentru Lupta anti-SIDA, Tuberculoza si Malarie si-au retras finantarile pentru programele HIV din Romania.
Aparitia SIDA in Romania
O particularitate a HIV/SIDA in Romania este ca, spre deosebire de alte state est-europene, majoritatea bolnavilor provin din orfelinatele anilor 80. In 1987, asistentele din orfelinate au inceput sa faca transfuzii de sange zilnic copiilor, cu scopul de a le trata anemia, refolosind seringile pentru mai multi copii. Unele doze de sange erau infectate, iar 10.000 de orfani s-au imbolnavit de HIV/SIDA. Dintre acestia, 3000 deja au decedat. Pana in 2000, Romania acumula 60% din copiii bolnavi de SIDA din Europa."
sursa:MEDLIVE.HOTNEWS
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu